A koronavírus és a horrorfilmek kapcsolata

A koronavírus és a horrorfilmek kapcsolata


A horrorrajongók bírják a stresszt

Tudósok több száz embert kérdeztek meg a 2020-ban világjárvánnyá nyilvánított koronavírus miatt, és a felmérés során arra a következtetésre jutottak, hogy a horrorrajongók jobban bírják a koronavírus-járvány okozta stresszt, és jobban boldogulnak másoknál ezekben a nyugtalanító időkben. Vajon mi lehet annak az oka, hogy a horrorfilmek rajongói jobban elbírnak a nehézségekkel az elhúzódó COVID-19 járvány idején?

 

 

 

A vizsgálat elvégzéséhez a Chicagói Egyetem, a Pennsylvania Állami Egyetem és a dán Aarhus Egyetem kutatócsoportja 310 résztvevőt kérdezett meg film-, és tévénézési szokásaikról 2020. április végén, amikor a legnagyobb volt a bizonytalanság a járvánnyal kapcsolatban. A tanulmány azt tesztelte, hogy a tematikailag releváns médiafikciókkal – beleértve a horror-, és a járvány filmeket – való korábbi és jelenlegi szerepvállalás összefügg-e a pandémiára való nagyobb felkészültséggel, és pszichológiai ellenálló képességgel.

A kutatók több szempontot is figyelembe vettek a vizsgálat során. Nézték a válaszadók nemét, az életkorukat, az érzelmi stabilitást, a nyitottságot és a már említett film- és tévénézési szokásaikat. Vizsgálták, hogy a karanténidőszak alatt mennyire voltak ingerlékenyek, küzdöttek-e álmatlansággal, szorongással, vagy depresszióval. Többek között olyan kérdéseket tettek fel, hogy a járvány idején a "szokásosnál depressziósabbnak érezték-e magukat" és "hogy fogadták a híreket a járványról", "pozitívan gondolkodnak-e a jövőjükkel kapcsolatban"?

A "Personality and Individual Differences" című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok az emberek, akik szeretik a rémisztő filmeket "gyakrabban foglalkoznak félelmetes, kitalált jelenségekkel", így kevésbé szoronganak, mint azok, akik más zsánert kedvelnek. A horrorfilmek rajongói jobban fel vannak készülve a járványra, nagyobb az ellenállóképességük.

 


 

Coltan Scrivner, a Chicagói Egyetem pszichológusa, a tanulmány vezető írója kifejtette, hogy a sok horrorfilmet néző emberek gyakorlatra tesznek szert az által, hogy gyakran félnek a filmek alatt, és így amikor valami olyan történik az életükben, ami szorongást okoz, vagy félelmet idéz elő, akkor jobban képesek ezt kezelni, hiszen többféle eszköz áll a rendelkezésükre.

"Bár a legtöbb ember egy ijesztő filmet azzal a szándékkal néz meg, hogy szórakozzon, nem pedig hogy tanuljon valamit, az ijesztő történetek bőséges tanulási lehetőségeket kínálnak" – magyarázza. Az emberek megtanulhatják, hogyan meneküljenek el a veszélyes ragadozók elől, megtanulnak eligazodni a társadalmi helyzetekben. "A horror fikció lehetővé teszi a néző számára, hogy biztonságos körülmények között gyakorolja a negatív érzelmekkel való küzdelmet, hogy az érzelemszabályozási készségeket és a félelem kezelésére szolgáló stratégiákat fejlessze, hatékony megküzdési stratégiákat gyakoroljon, amelyek hasznosak lehetnek a valós helyzetekben" – áll a tanulmányban. – "A negatív érzelmek biztonságos környezetben való átélése, például egy horrorfilm során, segíthet az egyéneknek, és a való életben nyugodtabban tudják kezelni a félelmet kiváltó helyzeteket." Azáltal, hogy megnézünk egy jó filmet, azonosulunk a főszereplővel, ezáltal valamennyire átéljük a katasztrófát biztonságos környezetben.

Nem találta meglepőnek Scrivner, hogy a zsáner kedvelői arról számoltak be, hogy készen állnak a járványra.

"Olyan dolgokat mondtak, mintha valamennyire tudták volna, mit kell vásárolniuk, amikor a járvány elkezdődött, ez nem érte őket annyira meglepetésként, mint más embereket.”

Tudat alatt ugyanis a filmek segítenek abban, hogy felkészüljünk a különböző élethelyzetekre.

 

A zombifilmek közönsége is megbirkózik a járvánnyal

Horrorrajongók mellett szintén kevésbé szoronganak azok, akik szeretik az olyan kitalált történeteket, amelyben az elképzelt világ szemlélteti azt a káoszt, amely akár egy valós világjárványban is előfordulhat, például zombifilmek, apokaliptikus katasztrófafilmek, idegen lényekről szóló történetek. Az ilyen nézők ellenállóképessége is jóval nagyobb egészségügyi vészhelyzet esetén.

"A zombi filmekben elterjedt káosz sok szempontból hasonló ahhoz a káoszhoz, amely a valós katasztrófák során bekövetkezhet" – áll a tanulmányban. – "Így az az információ, amelyet egy képzeletbeli zombi apokalipszistől szerzünk be, a való világ hasonló helyzeteiben szolgálhat minket." 

A tanulmány kissé morbid témákat is feszegetett, megkérdezték a résztvevő egyénektől, hogy mennyire értenek egyet az olyan kijelentésekkel, mint például:

Ha középkori Európában élnék, érdekelne egy nyilvános kivégzésen való részvétel.

Kíváncsi lennék arra, hogy milyen egy boncolás.

Érdekelne egy ördögűzés videójának megtekintése. 

 

Fogadd el a félelmet!

A tanulmány megszólította azokat az embereket is, akik esetleg nem élvezik a horrorfilmeket, mondván, hogy a nem kívánt félelem élménye náluk ellenkező hatást válthat ki. Ha az érzelemszabályozási képességek fejlesztése segíti az embereket a járvány miatti stressz és depresszió kezelésében, akkor az ember olyan filmet nézzen inkább, ami számára félelmetes, és ne olyat, amit mások tartanak félelmetesnek.

"Az a lényeg, hogy megtanulja elfogadni a félelem vagy szorongás érzését, és megtanulja, hogyan lehet legyőzni ezt az érzést."

"A jó horrortörténet szimbolikus szinten működik, fiktív (és néha természetfeletti) események segítségével segít megérteni saját legmélyebb valós félelmeinket."
Filmajánló

Végezetül álljon itt néhány horror, ha esetleg kedvet kaptál ahhoz, hogy leteszteld a tanulmány eredményét.

 

BLOODY MARY        

Számomra ez azért volt főként hátborzongató, mert ismerem a Bloody Mary nevéhez fűződő legendát.

A legenda röviden annyi: ha valaki odaáll a tükör elé és háromszor kimondja azt, hogy Bloody Mary, akkor Bloody Mary eljön érte és kikaparja a szemeit. Mary a körmeivel megtámadja azokat, akik megidézik, vagy addig kísérti az áldozatot, ameddig az fel nem adja és öngyilkos nem lesz. De van olyan, amikor csak úgy megjelenik a tükörben, majd eltűnik.

A film pedig arról szól, hogy egy elmegyógyintézetben néhány nővér kipróbálja a híres városi legendát. A játékhoz nem kell más, csak egy tükör és a név kimondása. Azonban Mary elszabadul és kezdetét veszi a gyötrelem. Először az egyik nővér tűnik el, majd a démon legyilkolja a betegeket, a szemüket kivájja. A tükrökön keresztül közlekedik, és akkor csap le áldozataira, amikor azok egyedül vannak.

 

CARRIE

Bár a horror-zsánerébe helyezik a rajongók, mivel Stephen Kingtől származik a történet, de szerintem nem horror. Viszont ijesztőnek elég ijesztő ahhoz, hogy akik egyáltalán nem szeretik a zsánert, azok féljenek tőle.

Miért is gondolom azt, hogy ez nem horror? Mert én végig Carrie-nek drukkoltam. A megalázott, szégyenlős lány különleges képességei birtokában áll bosszút azokon, akik ártottak neki. Telekinetikus erejének pokla pedig álmatlan éjszakákat okozhat a nézőnek.

 

VAKSÖTÉT

Hát ez nagyon kegyetlen film volt. Két fiatal fiú és egy lány a zsebpénzüket akarja kiegészíteni azzal, hogy környékbeli házakat fosztogatnak. Azért, hogy könnyű dolguk legyen, ezúttal egy vak férfi házába törnek be, akiről az a hír járja, hogy milliókat rejteget otthon. Azt azonban még csak nem is sejtik, hogy sokkal nehezebb dolguk lesz, mint eddig: a férfi ugyanis őrült, és elkezd támadóival játszani egy nagyon kegyetlen játékot...

 

 

Forrás:
ctvnews.ca
nme.com    
sciencedirect.com
Képek: pixabay, pexels

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....