Volt egyszer egy Királynő és egy Herceg

Volt egyszer egy Királynő és egy Herceg


Erzsébet királynő és Fülöp herceg szerelmi történetét hét évtizeden át figyelemmel kísérte a világ. A királyi pár egymás iránt érzett kitartó szeretete egyaránt példát mutatott fiataloknak és időseknek. Mai írásomban a majdnem 74 éven át tartó szerelem csodaszép történetét mesélem el.

 

Erzsébet hercegnő (később II. Erzsébet királynő) és férje, Philip Mountbatten az esküvői fényképeiket nézegetik, a nászútjuk alatt, 1947 novemberében, Romsey, Hampshire. (A fotó forrása: Keystone/Hulton Archívum/Getty Images)

 

1934 – 1946: Eltitkolt eljegyzés

A királyi pár először 1934-ben találkozott egymással, Marina görög és dán hercegnő és George, a kenti herceg esküvőjén. Öt évvel később pedig a sorsdöntő találkozásra is sor került. 13 éves volt Erzsébet 1939-ben, amikor szüleivel a Brit Királyi Haditengerészet bázisára látogattak Dartmouth-ba. Fülöp akkoriban ott kadétoskodott, és mivel több társa mumpszos és bárányhimlős lett, ezért ő kapta azt a feladatot, hogy vezesse körbe a királyi családot.

Erzsébetet azonnal lenyűgözte a magas, szőke fiú, aki öt évvel volt idősebb nála. Nemcsak sportos alkat volt, de fantasztikus humorával is felhívta magára a fiatal lány figyelmét. A jelenlévők szerint: szerelem volt ez az első látásra Erzsébet részéről, azonban négy évig csak leveleztek egymással. A kölcsönös vonzalom hamar kialakult a két fiatal között, és Erzsébet mindent megtett annak érdekében, hogy apja engedélyét is megszerezze a frigyre. 1946-ban Fülöp megkérte Erzsébet kezét VI. György királytól. Habár VI. György beleegyezett az eljegyzésbe, ragaszkodott ahhoz, hogy az eljegyzést csak akkor hozzák nyilvánosságra, amikor Erzsébet betölti a 21. életévét. Így az 1946-os eljegyzésre titokban került sor, a hivatalos bejelentésre pedig csak egy évvel később, 1947. július 9-én. Erzsébet hercegnő eljegyzési gyűrűjét maga Fülöp tervezte meg, majd a Philip Antrobus Ltd-től rendelte meg az elkészítését: egy három karátos gyémánt és 10 kisebb kő felhasználásával készült el végül, amelyeket Fülöp édesanyjának, Alice battenbergi hercegnőnek a tiarájából szedtek ki. Az ékszerész szerint "A gyűrű egy csodálatos, három karátos kerek briliáns gyémántot tartalmaz, platinabevonattal és kisebb gyémántokkal."

Az esküvő előtt Fülöp lemondott dániai és görögországi rangjairól, címeiről és átkeresztelkedett. Egy nappal az esküvőjük előtt, 1947. november 19-én György király az „Ő Királyi Fensége, Edinburgh hercege, Merioneth grófja és Greenwich bárója” címet adta Fülöpnek.

 

Erzsébet hercegnő vőlegénye mellett áll, aki akkor még a Philip Mountbatten hadnagy nevet, a Görögország és Dánia hercege címet viselte. (A fotó forrása: Bettmann/Getty Images)

 

1947: Az esküvő

Sok menyasszonyhoz hasonlóan, akik röviddel a második világháború után kötöttek házasságot, a királynőnek is szüksége volt az akkor még használatos kuponokra, amelyeket beválthatott, és megvásárolhatta a Norman Hartnell által tervezett menyasszonyi ruhájához szükséges anyagot. Az álomruha végül elefántcsontselyemből, kristályokkal, gyöngyökkel kiegészítve, 15 láb hosszú selyemtüll fátyollal készült el.

Fülöp és Erzsébet 1947. november 20-án házasodtak össze a Westminster Apátságban. A ceremónián 2500-an vettek részt személyesen –, de ha ez nem lenne elég, a BBC rádión keresztül is közvetítette az esküvőt, és így 200 millió hallgató számára vált elérhetővé világszerte!

 

Erzsébet és Fülöp az esküvőjük napján. (A fotó forrása: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Getty Images)

 

Annak ellenére, hogy ez a nap mind Erzsébet, mind Fülöp számára különleges volt, történt néhány kellemetlenség, mielőtt a hercegnő végigment a hosszú folyosón. Problémák adódtak például a tiarával, ami a ceremóniára való készülődés során megsérült. Ez a tiara még II. Erzsébet nagyanyjáé, Mária királynőé volt. Szerencsére gyorsan megjavították, és azóta már viselte a saját esküvőjén Anna hercegnő és Beatrice hercegnő is. Az ékszerrel kapcsolatos vészhelyzetet leszámítva Fülöp és Erzsébet esküvője egymás iránti szeretetük gyönyörű ünnepe volt – egy kilenc láb magas gyümölcstortával kiegészítve!

 

Mr. Schur (középen), a McVitie and Price Ltd. főcukrásza, Erzsébet hercegnő Philip Mountbattennel kötött házasságának hivatalos tortája mellett áll, amely kilenc láb magas. (A fotó forrása: J. A. Hampton/Topical Press Agency/Getty Images)

 

1948 – 1952: Házasélet

Fülöp és Erzsébet Máltán telepedett le házasságuk első évében, ahol Fülöp haditengerészeti tisztként teljesített szolgálatot. Erzsébet királynő a nászútjuk alatt írt egyik levelében megjegyezte, „úgy viselkedünk, mintha évek óta egymáshoz tartoznánk”.

 

Fülöp herceg (balra) és Erzsébet hercegnő (jobbra) nászútjuk során, 1947. (A fotó forrása: Topical Press Agency/ Getty Images)

 

1948. november 14-én – mindössze hat nappal az első házassági évfordulójuk után – Fülöp hercegnek és Erzsébet hercegnőnek világra jött az első gyermeke, Károly walesi herceg. Két évvel később megszületett egyetlen lánygyermekük, Anna királyi hercegnő.

 

Játékos portré a királyi családról, 1951 körül. Balról jobbra: Károly herceg, Fülöp herceg, Anna hercegnő és II. Erzsébet hercegnő. (A fotó forrása: Bettmann/Getty Images)

 

1953-1960: A királynő 

1951-re VI. György egészségi állapota romlott, és így gyakran előfordult, hogy Erzsébet hercegnő vette át a király helyét a hivatalos utazások során. 1952 elején Erzsébet és Fülöp elrepült Ausztráliába és Új-Zélandra, és ellátogattak Kenyába is. 1952. február 6-án a kenyai Sagana Lodge-ban Fülöptől tudta meg a hercegnő, hogy apja meghalt, és hogy ő mostantól a királynő. Miközben apját gyászolta, a 26 éves Erzsébetnek uralkodóként is helyt kellett állnia. A koronázási ceremóniára 1953. június 2-án került sor a Westminster Apátságban, és elsőként a történelem során, a közönség a tévében követhette végig az eseményt.

 

Erzsébet királynő és Fülöp herceg a koronázás után, 1953. június 2-án, a Buckingham-palotában. (A fotó forrása: AFP/Getty Images)

 

Az ifjú pár életében ez az időszak lett az eddigi legnagyobb kihívás. Fülöp, mint II. Erzsébet királynő hitvese, sokáig képtelen volt feldolgozni, hogy nem ő a családfő, állítólag még pszichológus is kezelte emiatt. Rengeteg szabályt kellett követnie, az egyik ilyen volt, hogy a nevét Mountbatten-ről Windsorra kellett változtatnia (ami Erzsébet vezetékneve volt), hogy ne kelljen a Windsor-házat Mountbatten-házra változtatni. A feljegyzések szerint Fülöpnek ez okozta a legnagyobb problémát, és ezzel kapcsolatban ezt mondta: „Én vagyok az egyetlen férfi az országban, aki nem adhatja a nevét a saját gyermekeinek”.

(Habár Nagy-Britannia jelenlegi uralkodócsaládjának hivatalos neve továbbra is a Windsor, de a Mountbatten-Windsor nevet a királyi család azon tagjai viselhetik, akik nem II. Erzsébet közvetlen leszármazottai. A királynő rendelete alapján a családnevet a királyi család azon tagjai viselik, akiket nem illet meg a "brit királyi herceg/nő" cím, de nem hivatalosan mások is használják, mint pl. András yorki herceg és Anna brit királyi hercegnő, akik a házassági anyakönyvi kivonatban mindketten Mountbatten-Windsor néven szerepelnek.)

Fülöp hercegnek a karrierjét is fel kellett adnia a Brit Királyi Haditengerészetnél, hogy a királynő mellett álljon. Viszont kezdetben az elvárásoknak csak nehezen tudott megfelelni a herceg. Így előkelő barátaival kicsapongó klubéletet kezdeményezett, a rossznyelvek szerint orgiákat is tartottak. 1956-ban még az is felmerült, hogy viszonya van valakivel. Erzsébet azonban mindent megbocsátott a hercegnek, és elhatározta, hogy bebizonyítja férjének, ő az igazi társ a számára. Ez valószínűleg sikerült is, mert a kezdeti nehézségek után a herceg őfelsége igazi támasza lett, minden helyzetben támogatta feleségét, és remek humorával mindig megnevettette. Mindig képesek voltak átvészelni a nehéz időszakokat.

                              

1964 – 1984: Egy (királyi) családi kapcsolat

Fülöp herceg és Erzsébet királynő a brit Monarchia élén betöltött új szerepkörükben még két gyermeket vállalt: András herceget 1960-ban és Edward herceget 1964-ben szülte meg a királynő.

Erzsébet királynő nemcsak a britek királynője volt, hanem a Nemzetközösség országainak is ő volt az uralkodója. Ezért az 1960-as és 1970-es években ellátogatott a Nemzetközösség országaiba. Ereje és bátorsága számos, stresszt okozó esemény során ismertté vált, beleértve a többszöri merényletekkel való fenyegetést is. Eközben Fülöp herceg több szervezetet és jótékonysági szervezetet alapított, hogy kivegye a részét a munkából. Fülöp herceg összesen több mint 900 jótékonysági szervezet pártfogója volt életében. Különösen szerette az oktatást, a sportot, a környezetvédelmet és az üzleti tevékenységeket támogatni.

1972 novemberében a királyi pár a 25. házassági évfordulóját ünnepelte. Erzsébet és Fülöp hozzávetőleg 15 000 levelet és 2500 táviratot kapott a világ minden tájáról – köztük Tonga és Thaiföld királyaitól, valamint Japán és Etiópia császárától.

1977-ben a királyi család újra ünnepelhetett, hiszen megszületett Fülöp herceg és Erzsébet királynő első unokája, Peter Mark Andrew Phillips – Anna hercegnő fia. Károly herceg pedig követte húga példáját, Vilmos herceg 1982-ben, Harry herceg 1984-ben született meg.

 

1997: Diana hercegnő halála

1997-ben volt a királynő és Fülöp herceg 50. házassági évfordulója. Ezt az örömteli eseményt azonban beárnyékolta Lady Diana Spencer tragikus halála. Fülöp herceg és Erzsébet királynő számára így kettős szerep jutott a temetésen: nemcsak mint a királyi család tagjai, de mint Vilmos és Harry nagyszülei is osztoztak a gyászban.

Fülöp herceg különösen, hiszen az ifjú királyi család mellett sétált Diana hercegnő temetési menetén, 1997 szeptemberében.

 

Fülöp herceg, Vilmos herceg, Spencer gróf, Harry herceg és Károly walesi herceg követi Diana walesi hercegnő koporsóját, 1997. szeptember 6-án. A temetésre hét nappal azután került sor, hogy a hercegnő egy autóbaleset során életét vesztette. Legalább egymillió ember sorakozott fel London belvárosának utcáin, hogy megnézze a menetet a Kensington-palotától a Westminster Apátságig. (A fotó forrása: Anwar Hussein/Getty Images)

 

2020: 73 éve együtt

Fülöp herceg és Erzsébet királynő 2020-ban ünnepelte 73. házassági évfordulóját. Fülöp herceg ekkor már több feladatát leadta, mivel egészégi problémákkal küszködött, így feladatait unokái és a királyi család többi tagja között osztották szét.

 

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg újra ellátogat Broadlands-be, hogy megünnepeljék gyémánt házassági évfordulójukat, 2007. november 20-án. A királyi pár 1947 novemberében a hampshire-i Broadlandsben töltötte nászéjszakáját. (Fotó: Tim Graham/Getty Images)

 

2021: Fülöp herceg halála

2021. április 9-én Fülöp herceg a windsori kastélyban, mindössze két hónappal 100. születésnapja előtt hagyta el a földi létet. Fülöp a történelem leghosszabb ideig szolgáló királyi hitvese volt. Temetését a windsori kastély Szent György-kápolnájában tartották 2021. április 17-én. A COVID-19 korlátozások miatt azonban csak 30-an vehettek részt a gyászszertartáson, és az istentiszteleten.

 

II. Erzsébet királynő végignézi, amint Fülöp herceg koporsóját beviszik a Szent György-kápolnába. (A fotó forrása: Yui Mok-WPA Pool/Getty Images)

 

2021 áprilisában bekövetkezett haláláig Fülöp herceg és II. Erzsébet majdnem 74 évig voltak házasok. Így ezzel ők a királyi család történetében a leghosszabb ideig együtt élő házaspár. A királynő egyébként is mindig erejének és támaszának tartotta néhai férjét, és mindig szeretettel beszélt róla. „Ő, egyszerűen szólva, erőm és támaszom volt az évek során” – mondta korábban. – „Én és az egész család, országunk és más országok egyaránt nagyobb hálával tartozunk neki. Többel, mint ő ezt valaha is gondolná.”

Fülöp hercegért hálaadó istentiszteletet tartottak a Westminster Apátságban, 2022 márciusában. A királyi család számos tagja úgy döntött, hogy lemond a szokásos teljesen fekete öltözékről, és inkább Fülöp herceg kedvenc színét, az Edinburgh Greent (zöld) választották.

 

2022. szeptember 8-án II. Erzsébet királynő csatlakozott szeretett hercegéhez. 74 éves szerelmük valóban a sírig tartott.

 

 

Forrás:

thevintagenews.com

wikipedia

Kiemelt kép: Daily Mirror/Mirrorpix/Mirrorpix/Getty Images

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....